Over ons

Sophie van der Vuurst de Vries (Rotterdam 1990) en Willem Balduyck (Lichtervelde 1989) zetten beiden op jonge leeftijd hun eerste stappen in het Circus. Willem begon bij Woesh, het circusatelier in Brugge, en Sophie kwam terecht bij het jeugdcircus van Rotterdam: Circus Rotjeknor.  

De twee ontmoetten elkaar jaren later op de circusopleiding Codarts Rotterdam Circusarts, waar zij in juni 2012 afstudeerden.
Hun gezamenlijke liefde voor de natuur, voor simpele objecten en hun zoektocht naar eigenheid maken een hoop
creativiteit los, die ze kwijt kunnen in hun eigen compagnie: Circus Katoen.

Na Codarts besloten ze meteen in creatie te gaan wat resulteerde in hun eerste voorstelling: ‘Ex Aequo’, waarmee ze sinds 2013 toeren in binnen- en buitenland.

Hun voorstelling: “As heavy as it goes” ging in première op Festival PERPLX 2017. Met deze voorstelling is Circus Katoen Laureaat van Circus Next 2015/2016. CircusNext is een Europees platform voor jong opkomend circustalent.

Visie

Onze ecologische principes spelen altijd een belangrijke rol in ons leven en beïnvloeden ook sterk onze werkwijze. De objecten die we kiezen zijn voornamelijk natuurlijk, biologisch afbreekbaar of gerecycleerd. Eén van onze compagnieregels is dat we alle benodigde materialen en personen in één auto moeten kunnen transporteren.
De naam“Circus Katoen”komt ook uit dit ecologische gegeven voort. Katoen, mits milieuvriendelijk geproduceerd: een schoon, natuurlijk materiaal, zacht maar tegelijk zeer sterk. Een tegenstelling die in ons werk terug te vinden is.

Onze droom is om te blijven creëren, spelen en ondertussen onze eigen groenten te blijven kweken.

 

Foto: Tom Van Mele